Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

«ΟΣΟΙ ΞΕΓΕΛΑΣΑΝ ΤΟΝ ΛΑΟ ΠΗΓΑΝ ΣΤΟ ΓΟΥΔΙ» ΕΙΠΕ Ο ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Oλοκληρώθηκε σήμερα η συνεδρίαση του διευρυμένου Κοινοβουλευτικού Τομέα Έργου (ΚΤΕ) Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή. Μετά την ομιλία του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου  το λόγο πήραν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι εξαπέλυσαν σφοδρότατη επίθεση στον κ.Παπακωνσταντίνου.
Καταπέλτης ήταν ο πρώην πρόεδρος της Βουλής
Απόστολος Κακλαμάνης: «Όσοι ξεγέλασαν τον λαό πήγαν στο Γουδί. Αν ξεπουλήσετε τις βιομηχανίες και τα κτήματα Θράκης να το σκεφτείτε καλά».
Νωρίτερα η Βάσω Παπανδρέου, χρησιμοποιώντας τον πρώτο ενικό είπε στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου: «Όταν σε είχα επισκεφθεί στα τέλη του 2009 και σου είχα πει να πάρεις μέτρα, με αντιμετώπισες σαν ούφο! Τι έχεις κάνει για τους κερδοσκόπους; Η διαδικασία ακριβής δανειοδότησης μιας χώρας δεν οδηγεί πουθενά». Και συνέχισε: «Αφήστε τα κόλπα του opengov που συγκαλύπτουν τις επιλογές των κολλητών σας. Δεν υπάρχει σχέδιο, ούτε πέρυσι, ούτε φέτος. Αυτό που κάνετε με το μεσοπρόθεσμο έχει κοντά ποδάρια», ενώ έκλεισε την τοποθέτησή της με τη φράση: «Είχατε θέσει εκβιαστικά διλήμμτα και όπως είχε πεί ο Μιραμπό όταν εκβιάζεται η Βουλή, δολοφονείται η δημοκρατία»
Η Τόνια Αντωνίου τόνισε από την πλευρά της «O Παπακωνσταντίνου ήταν ειλικρινής και εξήγησε γιατί το Μνημόνιο 2 θα αποτύχει όπως το Μνημόνιο 1. Το πρόβλημα μας, η χρεοκοπία, έπρεπε να είναι το όπλο μας. Δεν βγαίνει. Χρειάζεται πολιτική νομιμοποίηση».

Ο κ.Παπαγεωργίου υποστήριξε πως «δεν παρουσιάστηκε σχέδιο ανάπτυξης και αν δεν πιάσουμε το στόχο 1,1 ανάπτυξη πάλι θα χρειαστούμε μετρά. Η κυβέρνηση να κάνει οτιδήποτε για να διαχειριστεί το χρέος. Είναι τρελό να παρουσιάζουμε σχέδιο ότι πουλάμε ΔΕΗ μετά από 3 χρόνια και να βάζουμε τον κόσμο απέναντι.
Ο κ. Σπηλιωτόπουλος είπε «τέλος εποχής για όλους και θα έχουμε ανακατατάξεις. Από τη μια δυνάμεις εκσυγχρονισμού και από την άλλη δυνάμεις εύκολης διαμαρτυρίας. Χωρίς απολογισμό και αποτελεσματική πια κυβέρνηση δεν μπορούμε να πείσουμε κοινωνία. Με τον κατήφορο που πήρε η χωρά κινδυνεύει το μέγα κεκτημένο μας ως χώρα, το  ευρώ. H πλατεία και οι αγανακτισμένοι έχουν τη συμμέτοχη των πραγματικών θιγομένων αλλά εκεί υπάρχει και οργή και άγνοια και λαϊκισμός».
Ο κ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι και αυτός έκανε λάθη, «μαζεψαμε έσοδα αλλά δεν κατάφεραμε να πιάσουμε τους στόχους», ενώ τόνισε πως η συμφωνία Μέρκελ – Σαρκοζί για μηχανισμό βοήθειας μέχρι το 2015 άφησε ουσιαστικά την Ελλάδα εκτός αγορών.  Πάντως ο κ.Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε τα κοινοβουλευτικά στελέχη πως το Μεσοπρόθεσμο δεν θα πάει στη Βουλή με τη μορφή του κατεπείγοντος, ενώ τους προέτρεψε να καταθέσουν τις προτάσεις τους για αλλαγές που θα ήθελαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα.
Οι βουλευτές από την πλευρά τους χαρακτήρισαν στρογγυλεμένη και απολογιστική την ομιλία του κ.Παπακωνσταντίνου, ενώ στις ομιλίες τους οι περισσότεροι ήταν επικριτικοί με τον υπουργό Οικονομικών.
Συγκεκριμένα ο κ. Μακριπίδης είπε πως η ανάπτυξη έπρεπε να είχε ξεκινήσει από χθες, ενώ ο κ. Γείτονας ζήτησε να μην καταργηθεί το αφορολόγητο, δήλωσε πως είναι αντίθετος με το δημοψήφισμα, το οποίο θεωρεί προθάλαμο εκλογών και τόνισε «Χάσατε το επικοινωνιακό παιγνίδι και αντί να ενημερώνετε τα ΜΜΕ κάνετε καταστολή όπως π.χ με την ανακοίνωση που βγάλατε την Κυριακή.»
Ο κ.Κουρουμπλής υποστήριξε «Δε βγαίνει το πρόγραμμα, ενώ η δανειακή σύμβαση που υπογράψατε δεν μπορώ να διανοηθώ ότι την υπέγραψε ένας υπουργός διευρύνεται το έλλειμμα της κοινωνικής δικαιοσύνης. Η ομάδα που ανέλαβε να διαχειριστεί την κρίση έχει τόσο έλλειμμα που δεν μπορεί να την εμπιστευτεί ο κόσμος».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος πρότεινε την εισφορά αλληλεγγύης σε αντιστάθμισμα του αφορολόγητου και την εξίσωση πετρελαίου.
Η βουλευτής επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Έλενα Παναρίτη είπε προς τον Γ.Παπακωνσταντίνου «πως θα διασφαλίσουμε ότι δεν θα πάρεις και αλλά μέτρα. Χρειάζονται δομικές αλλαγές που δεν έχουν γίνει ακόμη. Δεν μπορείς να στύβεις τον κόσμο κάθε μήνα. Ο λόγος που παίρνουμε τα μέτρα είναι ότι δεν υπάρχει ανάπτυξη Αντιμετωπίζουμε το θέμα ως πρόβλημα ρευστότητας και όχι κεφαλαιακής επάρκεια όπως θα έπρεπε».
Ο βουλευτής Ηλείας Μιχάλης Κατρίνης είπε προς τον υπουργό Οικονομικών: «Ζητάτε από την Κ.Ο να αναλάβει τις ευθύνες της και θα της αναλάβει, όμως θα πρέπει και εσείς στην κυβέρνηση να αναλάβετε τις δικές σας. Το ξέρω πως η ανάληψη ευθύνης είναι δύσκολο πράγμα όταν υπάρχει η λογική των προσωπικών στρατηγικών».
Ο κ. Πάρις Κουκουλόπουλος υποστήριξε πως σήμερα ζήσαμε το τέλος των διλημμάτων γιατί αποδείχτηκε ότι υπάρχουν παραπάνω από μία απόψεις. Ο απολογισμός είναι ειλικρινής όμως αυτό που έχει σημασία είναι ότι αδειάσαμε τις τράπεζες από τις καταθέσεις και γεμίσαμε τις πλατείες με κόσμο.Η πολιτική δεν ασκείτε σε κενό και αν η επιλογή μας είναι το σποτ που κυκλοφόρησε την Κυριακή φοβάμαι ότι έχουμε χάσει την επαφή με την πραγματικότητα. Η αλήθεια σήμερα είναι ότι η χώρα γεμίζει με παράνομους μετανάστες και αδειάζει από νέους επιστήμονες.
Ο κ. Λάμπρος Μίχος από την πλευρά του δήλωσε: «Απευθύνω δραματική έκκληση προς όλη την κυβέρνηση γιατί πίσω μας η κοινωνία φλέγεται. Να σταματήσουμε να φορολογούμε τους ίδιους και τους ίδιους. Είναι αβελτηρία το ότι δεν ελέγξατε φοροδιαφυγή. Αν θέλουμε να θεωρούμαστε δημοκράτες και σοσιαλιστές να ζούμε ως τέτοιοι. Έχω εντοπίσει έπαρση αυθεντίας».
Ο Δημήτρης Κρεμασμένος τόνισε «κρινόμαστε από το αποτέλεσμα και το αποτέλεσμα σήμερα είναι στις πλατειές. Εκ βαθέων αλλαγή του πολίτικου συστήματος και οι άνθρωποι της πλατειάς να γυρίσουν στα σπίτια τους ικανοποιημένοι και με ελπίδα. Ανασχηματισμός με πρόσωπα που να εμπνέουν εμπιστοσύνη. Έμπρακτη συναίνεση με τη συμμέτοχη στο έποι υπουργών εμπιστοσύνης των συναινούντων κόμματων μόνο έτσι θα έχει νόημα η συναίνεση».
Ο βουλευτής Πειραιά Δημήτρης Καρύδης υποστήριξε πως «οι μισοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ είναι σε κατάθλιψη και οι άλλοι στις πλατειές. Δεν μπορούμε να πείσουμε τους ψηφοφόρους μας. Φανταστείτε μισό εκατομμύριο στην πλατεία και άμεση να ψηφίζουμε αμέριμνοι».
Ο Έκτορας Νασιώκας είπε με νόημα: «δεν είναι μόνο στραβός ο γιαλός αλλά στραβά αρμενίζουμε τα μέτρα έπρεπε να τα πάρουμε από τον Οκτώβριο του 2009, οπότε υπάρχουν ευθύνες και πρέπει να αναληφθούν. Να υπάρξουν παραιτήσεις, δεν χρειάζεται εκλογές αλλά μια κυβέρνηση εθνικής ανάγκης και σωτηρίας».
Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει και η δήλωση της υφυπουργού Εργασίας Άννας Νταλάρα στο ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm «στην περίπτωση που στο Μεσοπρόθεσμο περιλαμβάνονται οριζόντιες περικοπές, τότε θα ψηφίσω κατά συνείδηση».
Στη σημερινή συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών έχουν γραφτεί να μιλήσουν 62 βουλευτές. Το πιθανότερο όμως είναι να μην προλάβουν, οπότε θα συνεδριάσει ξανά μετά το Πολιτικό Συμβούλιο, πιθανότατα την Πέμπτη.
Η συνεδρίαση πραγματοποείται με την παρουσία πέντε υπουργών και ξεκίνησε, λίγο μετά τις 10 και μισή. Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος θα ενημερωθούν για το υπό κατάρτιση Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για την Οικονομία που συζητήθηκε στη χθεσινή μαραθώνια “άτυπη” συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου.
Πρόκειται για τους υπουργούς Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Κατσέλη, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέπας.
Το Μεσοπρόθεσμο θα είναι αντικείμενο συζήτησης και στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, που είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσεις στις 5 το απόγευμα, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και προέδρου του Κινήματος Γιώργου Παπανδρέου.
πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...