Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Στον Εισαγγελέα με χειροπέδες για τα στημένα

φωτο 'Εθνος
Στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν στις 11.00 οι δέκα συλληφθέντες για την πολύκροτη υπόθεση των στημένων ποδοσφαιρικών αγώνων. Όλοι τους κατηγορούνται για εκβιάσεις και απάτες, δωροδοκία και δωροληψία με σκοπό την αλλοίωση αποτελεσμάτων αγώνων, διεξαγωγή
παράνομου στοιχήματος μέσω του διαδικτύου με εταιρείες του εξωτερικού, καθώς και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες πράξεις.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την προσαγωγή του στα δικαστήρια της Ευελπίδων ο Αχιλλέας Μπέος επαναλάμβανε τη φράση: «Η φούσκα του ΠΑΣΟΚ η φούσκα του ΠΑΣΟΚ». «Για τον Κούγια είμαστε εδώ…», δήλωσε από την πλευρά του ο παράγοντας της Ηλιούπολης, Γιώργος Τσακογιάννης, στοχοποιώντας ως υπεύθυνο για τη σύλληψή του τον πρόεδρο της ΠΑΕ Παναχαϊκή, δικηγόρο Αλέξη Κούγια.
Η χθεσινή μεγάλη επιχείρηση που οργανώθηκε για τη σύλληψη εμπλεκομένων στην υπόθεση ήταν αποτέλεσμα μεγάλης έρευνας των εισαγγελέων του Οικονομικού Εγκλήματος με τη συνεργασία πολλών αρχών και με καθοριστική συμβολή της ΕΥΠ η οποία ξεκίνησε να καταγράφει τηλεφωνικές συνομιλίες προσώπων που είχαν στοχοποιηθεί στο πλαίσιο της έρευνας, από τον περασμένο Ιανουάριο.
Συνολικά, στην υπόθεση εμπλέκονται πάνω από 80 άτομα, μεταξύ των οποίων πρόεδρος μεγάλης ΠΑΕ, πρώην πρόεδρος διοργανώτριας αρχής του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος (της ΕΠΑΕ σύμφωνα με όλες τις τελευταίες πληροφορίες) και άλλοι μεγαλοπαράγοντες του ελληνικού ποδοσφαίρου των οποίων τα ονόματα έχουν εμπλακεί στη λεγόμενη «υπόθεση της παράγκας».
Την ίδια ώρα, οργιάζουν οι φήμες – πληροφορίες ότι στην ογκωδέστατη δικογραφία αναφέρονται τα ονόματα γνωστού ποδοσφαιριστή μεγάλης ΠΑΕ και διεθνούς καλαθοσφαιριστή ο οποίος φέρεται να στοιχημάτιζε μεγάλα ποσά σε «ύποπτους» αγώνες. Όπως λέγεται, η δικογραφία για την υπόθεση φθάνει τις 10 χιλιάδες σελίδες, ενώ οι επίμαχες καταγραφείσες συνομιλίες περιλαμβάνονται σε 85 CD.
Όπως προέκυψε από τη συνέχιση της αστυνομικής έρευνας, στο πλαίσιο της εισαγγελικής παραγγελίας, η δράση της εγκληματικής οργάνωσης χρονολογείται τουλάχιστον από το 2008, με τη συστηματική οργάνωση, δράση και λειτουργία, με σκοπό την επίτευξη μεγάλης έκτασης παράνομου πλουτισμού.
Στις έρευνες που διενεργήθηκαν, παρουσία εισαγγελικών λειτουργών, σε σπίτια και χώρους εργασίας των συλληφθέντων βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, και κατασχέθηκαν δύο πιστόλια, εκ των οποίων το ένα με σιγαστήρα, πλήθος φυσιγγίων διαφόρων διαμετρημάτων, μεγάλος αριθμός ηλεκτρονικών υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων, μεγάλος αριθμός κουπονιών «ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ» με διάφορα ποσά, αποδεικτικά ανάληψης κερδισμένων ποσών και τα χρηματικά ποσά των 18.100 δολαρίων και των 3.250 ευρώ.
Η έρευνα ξεκίνησε πριν περίπου ένα χρόνο και αφορά συνολικά 41 ύποπτα παιχνίδια -τα περισσότερα της Β’ Εθνικής- με βάση τη λίστα που είχε καταρτιστεί από την UEFA Το Oικονομικό Tμήμα της Εισαγγελίας χώρισε την έρευνα σε τρία σκέλη που αφορούν, παίκτες του ΟΠΑΠ , διοργανωτές «στημένων» αγώνων και παίκτες ιντερνετικού στοιχήματος. Ήδη έχουν παραπεμφθεί σε δίκη για πλημμελήματα οι πρώτοι οκτώ παίκτες του ΟΠΑΠ με κέρδη μερικών χιλιάδων ευρώ, ενώ έχουν δώσει εξηγήσεις ως ύποπτοι άλλοι επτά που ποντάρισαν μέσω ΟΠΑΠ, με μεγάλες αποδόσεις. Εν τω μεταξύ αναμένονται στοιχεία για τους παίκτες μέσω μεγάλων εταιρειών στοιχηματισμού στο εξωτερικό, για τους οποίους έχουν ζητηθεί στοιχεία μέσω δικαστικής συνδρομής σε πολλές χώρες.
«Οι έρευνες και οι επιχειρήσεις των αρχών ασφαλείας της χώρας για την υπόθεση των στημένων παιχνιδιών και του παράνομου στοιχήματος θα συνεχιστούν αποφασιστικά», διεμήνυσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής και κάλεσε όλους τους υπεύθυνους φορείς, τους συλλόγους, αλλά και κάθε πολίτη που ενδιαφέρεται πραγματικά για την εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου, να συνδράμει τις αστυνομικές αρχές με στοιχεία που μπορούν να φωτίσουν όλες τις πλευρές.
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Μανώλης Όθωναςσημείωσε ότι «πρόκειται για μια υπόθεση εξαιρετικής σημασίας, όχι μόνο συμβολικής, αλλά και ουσιαστικής για να αλλάξουμε το τοπίο στο μολυσμένο βιότοπο του ελληνικού ποδοσφαίρου».
Αυτή τη φορά, υποστήριξε, δεν πρόκειται για ένα ακόμα μετέωρο βήμα στην προσπάθεια κάθαρσης του ελληνικού ποδοσφαίρου και διαβεβαίωσε πως υπάρχει αδιαπραγμάτευτη πολιτική βούληση: «Καμία ανοχή, καμία έκπτωση, κανένας συμβιβασμός. Είναι απαίτηση όχι μόνο του κόσμου που ασχολείται με το ποδόσφαιρο, αλλά ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας».
Σύμφωνα με τον κ. Όθωνα, η σημαντική αυτή υπόθεση «εμπεριέχει πολυσήμαντα μηνύματα, με πολλούς αποδέκτες, εντός και εκτός του χώρου του ποδοσφαίρου. Το γεγονός δηλαδή, ότι ζούμε μια νέα εποχή στην πατρίδα μας, όπου εστίες ανομίας και διαφθοράς που μέχρι πρότινος εθεωρούντο ως άβατα ή με υψηλές διασυνδέσεις και προστασίες, δεν απολαμβάνουν πια καμιάς ιδιότυπης ασυλίας».
Ανεξάρτητα από την ποινική πλευρά της υπόθεσης, θα πρέπει άμεσα να επιληφθεί του θέματος τόσο η αθλητική δικαιοσύνη, όσο και η Πολιτεία, δεδομένου ότι τα πειθαρχικά σώματα της ΕΠΟ και της Super League «είναι μνημεία αναξιοπιστίας και κουκουλώματος», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ. Όπως εξάλλου επισημαίνει, από την εξέλιξη της υπόθεσης αποδεικνύεται επίσης ότι «το λεγόμενο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου λειτούργησε ως μηχανισμός συγκάλυψης παρανομιών και ευρύχωρης ανάπτυξης τζογαδόρικων κυκλωμάτων».


naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...