Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

"Οι Έλληνες είναι πρόσφυγες"

Στόχος βανδάλων, οι οποίοι έγραψαν προσβλητικά και ταπεινωτικά συνθήματα, έγινε το ελληνικό περίπτερο της Μπιενάλε Τέχνης Βενετίας.
Άγνωστοι κατάφεραν να εισέλθουν στο εσωτερικό του περιπτέρου τη νύχτα της Τετάρτης, παραβιάζοντας το λουκέτο της πλαϊνής πόρτας της ξύλινης εγκατάστασης.
Στη συνέχεια σκαρφάλωσαν με σκαλωσιά στο εσωτερικό του περιπτέρου, κι εκεί, στους τοίχους του, έγραψαν με μαύρο γραφίτη "Sold out" (η Ελλάδα πουλήθηκε) και "οι Έλληνες είναι πρόσφυγες".
Αν και τα συνθήματα είναι μόνο δύο, καλύπτουν μεγάλη έκταση των τοίχων του περιπτέρου ενώ το πιο μικρό, βρίσκεται ακριβώς πάνω από την κεντρική πύλη εισόδου.

Η δημιουργία της γλύπτριας Διοχάντη, που εκπροσωπεί την Ελλάδα στη Μπιενάλε της Βενετίας, δεν υπέστη ζημιές, καθώς προστατεύται την ξύλινη κατασκευή.
Για το γεγονός εκδόθηκε ανακοίνωση-καταδίκη από το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού.
"Η τέχνη είναι ένας κατ' εξοχήν χώρος ελευθέρας έκφρασης και αμφισβήτησης, η οποία όμως σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να παίρνει τη μορφή βιαιοπραγίας ή βανδαλισμών" αναφέρει σε ανακοίνωσή του.
Η ελληνική συμμετοχή στην 54η Μπιενάλε
Υπενθυμίζεται ότι η 54η Μπιενάλε ξεκίνησε στις 4 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί στις 27 Νοεμβρίου του 2011.
Με αφετηρία το γενικό θέμα της 54ης Μπιενάλε Βενετίας, με τον τίτλο ILLUMInations, η Διοχάντη ερευνώντας τον χώρο και τον χρόνο, επαναπροσδιορίζει το περιβάλλον του ελληνικού περιπτέρου, δημιουργώντας μια εγκατάσταση στον υπάρχοντα χώρο στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.
Το εσωτερικό του ελληνικού περιπτέρου περιλαμβάνει μια πλατφόρμα, όπου ο επισκέπτης προχωρά προς μια λωρίδα φωτός, ενώ γύρω - γύρω υπάρχει έντονο το υγρό στοιχείο.
Η επιβλητική εικαστική παρέμβαση της 66χρονης ζωγράφου και γλύπτριας, Διοχάντη, στο παλιό ελαιουργείο της Ελευσίνας, στα Αισχύλεια 2010, ήταν ενδεικτική της έρευνας στη δουλειά της, για την οποία, όπως λέει η ίδια, βασίζεται στην αναδημιουργία του περιβάλλοντος μέσα από τις σχέσεις χώρου - χρόνου, με έργα που δημιουργεί ειδικά για τον δεδομένο χώρο και τη συγκεκριμένη στιγμή.

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...