Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

“Η εμπλοκή ιδιωτών στη διάσωση της Ελλάδας θα δημιουργούσε «πιστωτικό γεγονός»”

Μουδιασμένοι, αν όχι  προβληματισμένοι, εμφανίζονται οι επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης από τα πρώτα δείγματα… μη ανταπόκρισης των τραπεζιτών στο κάλεσμα που τους έκαναν για συμμετοχή στο εγχείρημα “μετακύλισης” του ελληνικού χρέους. Τα συμπεράσματα από  την πρώτη
απόπειρα προσέγγισης  μεταξύ κυβερνητικών και τραπεζικών στελεχών που πραγματοποιήθηκε χθες σε Γερμανία, Γαλλία και Ολλανδία, δεν αφήνουν -προσώρας τουλάχιστον- μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας, καθώς το ενδιαφέρον των τραπεζιτών για οικειοθελή συμμετοχή τους στην επιχείρηση “ανακύκλωσης” του ελληνικού χρέους και μετάθεσης των ομολόγων που ωριμάζουν στην τριετία 2012-2014 σε βάθος πενταετίας ή επταετίας στην καλύτερη των περιπτώσεων κρίνεται… συγκρατημένο!
ΣΤΑΡΚ (ΜΕΛΟΣ ΕΚΤ): ΕΜΠΛΟΚΗ ΙΔΙΩΤΩΝ ΘΑ ΣΗΜΑΝΕΙ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ
Η εμπλοκή ιδιωτών στη διάσωση της Ελλάδας θα δημιουργούσε «πιστωτικό γεγονός», δήλωσε στο μεταξύ το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Γιούργκεν Σταρκ, ο οποίος τόνισε ότι αν χρεοκοπήσει η Ελλάδα, τότε οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι θα πρέπει «να βάλουν το χέρι στην τσέπη» για να αναχρηματοδοτήσουν τις ελληνικές τράπεζες.
Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Σταρκ επισήμανε πως οι φωνές υπέρ της εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα στη συμφωνία διάσωσης της Ελλάδας είναι κατανοητές, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν χρήσιμο προκειμένου να αποφευχθεί ο ηθικός κίνδυνος, ωστόσο θα δημιουργούσε «πιστωτικό γεγονός».
Παράλληλα, μια χρεοκοπία θα έπληττε τις ελληνικές τράπεζες με αποτέλεσμα οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι να χρειαστεί να τις επαναχρηματοδοτήσουν.
Σύμφωνα με τον κ. Σταρκ, η Ελλάδα πρέπει να κάνει περαιτέρω ουσιαστικές προσπάθειες και να υλοποιήσει τις αποκρατικοποιήσεις, ενώ εκτίμησε πως δεν υπάρχει λόγος γιατί η Ελλάδα να μην μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές αν εφαρμόσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
Επίσης, ο κ. Σταρκ δήλωσε ότι η ευρωζώνη βρίσκεται στο σημείο όπου όλο και περισσότερα μέτρα διάσωσης θα ήταν «θανάσιμα» αν δεν υπάρξουν προσαρμογές στο χρηματοοικονομικό σύστημα και την οικονομική πολιτική.
Σενάριο πτώχευσης στο νέο «stress test» των τραπεζών!
Το νέο τεστ αντοχής για τις τράπεζες περιλαμβάνει για πρώτη φορά και σενάριο για την πτώχευση της Ελλάδας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times Deutschland (FTD). Τη σχετική οδηγία έδωσε στις τράπεζες η αρμόδια Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA), καθιστώντας αισθητά αυστηρότερους τους όρους του τεστ, γράφει η εφημερίδα.
Υπογραμμίζει μάλιστα τη σημαντική πολιτική διάσταση του θέματος, καθώς η ΕΕ επισήμως κινείται στη γραμμή της πάση θυσία αποτροπής πτώχευσης της Ελλάδας. Στο νέο σενάριο καλούνται οι τράπεζες να συμπεριλάβουν και την πιθανότητα πτώχευσης της Ελλάδας σε ποσοστό 36%.
Η εφημερίδα εκτιμά ότι με την αυστηροποίηση των όρων αυξάνονται οι πιθανότητες να κοπούν ορισμένες τράπεζες στο τεστ. Τον κίνδυνο αυτό διατρέχουν κυρίως ελληνικές τράπεζες, οι οποίες έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους ελληνικά κρατικά ομόλογα, της τάξεως των 50 δισ. ευρώ.
“Όταν μία ευρωπαϊκή υπηρεσία επιβάλλει να συνυπολογιστεί η πτώχευση στο τέστ, τότε η ΕΕ παραδέχεται κάτι, επί του οποίου μέχρι τώρα υποστήριζε ακριβώς το αντίθετο” δήλωσε στην ίδια εφημερίδα ο Louis Maglanoc, αναλυτής της Unicredit, προσθέτοντας ότι αυτή η υπόθεση εργασίας για την Ελλάδα μπορεί να «αυτονομηθεί» και εν τέλει να συμβάλει στο να οδηγηθεί η χώρα σε μία πραγματική αναδιάρθρωση, διότι η προοπτική της πτώχευσης δεν θα αποτελεί πλέον ταμπού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...