Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Η σημασία των ερωτήσεων

 Του Μανώλη Κοττάκη
iefimerida.gr
Στην πολιτική δεν διαλέγεις πάντοτε το γήπεδο στο οποίο παίζεις.
Υπάρχουν στιγμές που ο αντίπαλος επιδιώκει να σε παρασύρει σε εκείνο που θεωρεί δικό του για να έχει το πλεονέκτημα .
Η.. μαγκιά είναι να τον αιφνιδιάσεις και να τον κερδίσεις εκτός έδρας.

Κάνω ...ποδοσφαιρική εισαγωγή γιατί από την Κυριακή , που ο Παπανδρέου αποσαφήνισε την θέση του για το δημοψήφισμα παρατηρώ μίαν δυσθυμία εκ μέρους της ΝΔ για το ενδεχόμενο αυτό καθώς στο μυαλό πολλών στελεχών η επιλογή αυτή εξυπηρετεί μόνο το ΠΑΣΟΚ .
Δεν θα συμφωνήσω! Για λόγους ιστορικούς, συστημικούς , πολιτικούς.
Εξηγούμαι.
Ένα δημοψήφισμα με αντικείμενο την αναθεώρηση του Συντάγματος συνιστά κατ αρχήν μιας μορφής ιστορική δικαίωση για την παράταξη που επιχείρησε να αλλάξει το Σύνταγμα το 2007 αλλά ο αντίπαλος της το αρνήθηκε.
Ό,τι όμως αφήσαμε πίσω μας τότε, το βρίσκουμε μπροστά μας σήμερα!
Διαβάστε στο βιβλίο του Ανδρέα Λοβέρδου <<Το Σύνταγμα της Ελλάδας και η Αναθεώρηση του>>(εκδ. Ποντίκι)τις προτάσεις αναθεώρησης των δύο κομμάτων και θα διαπιστώσετε ότι τα ερωτήματα που θέλει να θέσει το 2011 στον λαό ο Παπανδρέου υπήρχαν το 2007 υπό μορφή απάντησης στην πρόταση αναθεώρησης του Καραμανλή..
Και για το πολιτικό χρήμα, και για το εκλογικό σύστημα και για την μονιμότητα..
Επιπλέον η αξιωματική αντιπολίτευση οφείλει να κατανοήσει ότι η πραγματοποίηση δημοψηφίσματος στην παρούσα συγκυρία δεν έχει απλώς ως στόχο την εκτόνωση του εκλογικού σώματος .
Η κάλπη θα λειτουργήσει κυρίως ως μηχανισμός σταθεροποίησης του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος αλλά και ως η αφορμή για την επαναχάραξη του πολιτικού χάρτη .
Ο κόσμος πρέπει να ανακαλύψει ξανά την ελπίδα στην πολιτική, αν δεν θέλουμε να στραφεί στις ριζοσπαστικότερες , μα προπάντων επικίνδυνες, λύσεις των άκρων .
Και η λύση γι αυτό είναι η μαζική συμμετοχή του σε αναθεωρητικό δημοψήφισμα .
Όσα ακούγονται περί Συντακτικής Βουλής είναι μεν γοητευτικά, μόνο που αν ανοίξεις τα στεγανά των θεσμών το ..καράβι θα βουλιάξει στα νερά του λαικισμού.
Η ΝΔ όμως ,ως παράταξη εξουσίας ,έχει κάθε συμφέρον από την σταθεροποίηση του σκηνικού, αν θέλει να έχει ελπίδες επιστροφής στην κυβέρνηση.
Τέλος, δημοψήφισμα που θα....(η συνέχεια ΕΔΩ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...