Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

42 ώρες την εβδομάδα (περισσότερες από οποιονδήποτε συνάδελφό του εντός Ευρωζώνης) δουλεύει ο Έλληνας "κοπρίτης"

πηγή: wall street journal
Τα στερεότυπα στην Ευρώπη για τους εργατικούς πολίτες των βόρειων χωρών και τους τεμπέληδες των νότιων χωρών δεν ισχύουν, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Έλληνες εργάζονται τις περισσότερες ώρες στην ΕΕ, κατά μέσο όρο 42 ώρες την εβδομάδα, ενώ δεν είναι μακριά οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι με 39 ώρες την εβδομάδα.

Αντίθετα, τις λιγότερες ώρες, 31 την εβδομάδα, εργάζονται οι Ολλανδοί, ενώ οι Γερμανοί εργάζονται 36 ώρες την εβδομάδα.

Οι Ελληνες έχουν πλήρη απασχόληση ή λόγω των πρόσφατων μέτρων είναι άνεργοι, σε αντίθεση με πολλά κράτη του Βορρά που η ημιαπασχόληση υπερισχύει.Επίσης ένα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων είναι αγρότες που σημαίνει οτι οι ώρες απασχόλησής τους είναι περισσότερες. Το ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα κράτη του Νότου που αντιμετωπίζουν ανάλογα δημοσιονομικά προβλήματα.

Οι Έλληνες παράγουν λιγότερο από 18,5 ευρώ κάθε ώρα εργασίας, οι Ισπανοί 24,4 ευρώ και οι Πορτογάλοι 13,8 ευρώ, ενώ από την άλλη πλευρά οι Ολλανδοί παράγουν 39,5 ευρώ και οι Γερμανοί 38,7 ευρώ

Επομένως, αναφέρει το δημοσίευμα, το πρόβλημα δεν είναι ότι οι εργαζόμενοι στο Νότο της Ευρώπης δεν εργάζονται αρκετά σκληρά, αλλά ότι η παραγωγικότητά τους είναι μικρότερη σε σχέση με το Βορρά, κάτι που σημαίνει ότι όπως συνέβη στις αρχές του αιώνα που υπήρξε μετανάστευση αθρόα προς τις ΗΠΑ που γνώριζαν τεχνολογική άνθιση, κάτι αντίστοιχο θα συμβεί και από τον Νότο προς τον Βορρά της Ευρωζώνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...