Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Το Ατόπημα του κου Ρομάνο Πρόντι

πηγή : panorama.it

Του Σταματόπουλου Κωνσταντίνου
Ενώ τα γραφεία τύπου στο Εξωτερικό -τουλάχιστον τα εντός Ιταλίας- έχουν αναλωθεί στα "γκομενιλίκια" ενός πρωθυπουργού και μόνον, δυστυχώς η δημοσιογραφία -οσο και αν για κάποιους νοείται ακόμη σε λογικές κουτσομπολίστικου εβδομαδιαίου περιοδικού - παρέχει και άλλη επικαιρότητα. Υπό αυτό το πρίσμα, στα ψιλά γράμματα των ειδησεογραφικών πρακτορείων πέρασε το άρθρο- κεραυνός του κου ΡΟΜΑΝΟ ΠΡΟΝΤΙ (πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας, συνεργάτη στα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς του κου Παπανδρέου).
Σε άρθρο του στην Κυριακάτικη εφημερίδα "il Messaggero" με τίτλο "Δημοκρατία στην Βόρειο Αφρική, πρέπει να ακολουθηθεί το Τουρκικό Μοντέλο" (http://www.ilmessaggero.it/articolo_app.php?id=36577&sez=HOME_NELMONDO&npl=&desc_sez=), γράφει πολλά και ενδιαφέροντα. Ο τίτλος και μόνο ήταν αρκετός για ένα πρώτο κάλεσμα σε ανάγνωση. Σε πολλά τμήματα του άρθρου του ο Ευρωπαϊστής κος Πρόντι γνωστός και
από το προσωνύμιο "il professore" μιλάει για το πώς η Ευρώπη από απλός θεατής πρέπει να παίξει πιο καθοριστικό ρόλο στην κοινωνική και οικονομική αποκατάσταση των υπό "επανάσταση" περιοχών. Θέτει δε θέμα πολιτικής επέμβασης της Ιταλίας όχι μόνο για να βάλει σε ισχύ ένα πρόγραμμα σταθεροποίησης στις χώρες αυτές αλλά και για να διασφαλίσει την ακεραιότητα της χώρας (κάνοντας έμμεση αναφορά στο λαθρομεταναστευτικό). Θα ήμουν σχεδόν σύμφωνος με την σκέψη του professore άν δεν έπεφτε το μάτι μου - εκτός από την "εριστική" επικεφαλίδα- και στο εξής :"mentre la classe media egiziana non ha un ruolo paragonabile a quello che essa ricopre in Turchia e il Paese non è stato protagonista di un processo di modernizzazione paragonabile a quello imposto alla Turchia da Ataturk" (μτφρ. ...ενώ η μέση αστική τάξη στην Αίγυπτο δεν έχει έναν εφάμιλλο ρόλο με αυτόν της τουρκικής μέσης τάξης και ενώ η χώρα δεν είναι πρωταγωνίστρια σε μια διαδικασία εκμοντερνισμού ανάλογής αυτής που επέβαλε στην Τουρκία ο Ατατούρκ..")
Ο Ευρωπαϊστής κος Πρόντι σε 2 μόνο φράσεις υποπίπτει σε ένα τεράστιο ατόπημα. 
  • Η Τουρκία την οποία εμφανίζει ώς υπόδειγμα δημοκρατίας και εκμοντερνισμού πάσχει ακόμη να πείσει την Ε.Ε. ότι αξίζει να γίνει μέλος της ενώ η τελευταία αρνείται γιατί ακριβώς αναγνωρίζει ότι η Δημοκρατία στην Τουρκία δεν έχει πλήρως εφαρμοστεί. Αλλωστε με δήλωση του κου Ερντογάν η Δημοκρατία στην Τουρκία παραμένει ασταθής. (http://www.typos.com.cy/nqcontent.cfm?a_id=31615)
  • Η σημερινή Δημοκρατική Τουρκία εξακολουθεί να είναι κάτοχος καταχρηστικά τμήματος της Κύπρου (που αποτελεί ισότιμο κράτος μέλος της Ε.Ε.)
  • Η σημερινή Δημοκρατική Τουρκία παραβλέπει τις συμφωνίες bilateral που έχουν γίνει με αφορμή την μεταναστευτική πολιτική προκαλώντας ρήξη στις Ευρωπαϊκές Δημοκρατίες.
  • Η σημερινή Δημοκρατική Τουρκία προκαλεί με την στάση της στο Κουρδικό αλλά και στην διεκδίκηση μεριδίου του Αιγαίου από ισότιμο κράτος μέλος της Ε.Ε. την Ελλάδα.
  • Η Τουρκία του Κεμάλ Ατατούρκ πραγματι εμφάνισε βήματα προόδου σε σχέση με τα υπολείματα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που παρέμεναν στις αρχές του περασμένου αιώνα. Ωστόσο ο Κεμάλ Ατατούρκ "αξιος Δημοκρατικής μνείας" κατά τον professore υπήρξε οργανωτής του στρατού στην Λιβύη στον Ιταλο- Τουρκικό πόλεμο το 1911. 
  • Ο Κεμάλ Ατατούρκ υπήρξε εμπνευστής του κινήματος των Νεότουρκων με αποκορύφωμα την σφαγή της Σμύρνης και την εξόντωση του Ελληνικού Μικρασιατικού στοιχείου
  • Ο Κεμάλ Ατατούρκ υπήρξε πρωταγωνιστής της Γενοκτονίας των Αρμενίων. 

πηγή: tapirulan.it

Δυστυχώς ο professore αγνοεί ότι με την φυγή των Ιταλών από την Εφεσσο το 1922 η Ελληνική και Αρμένικη συνοικία της Σμύρνης κάηκαν ολοσχερώς από την επέλαση του κεμαλικού στρατού . Ίσως αυτό να είναι προϊόν εκμοντερνισμού ή εξέλιξης και προαγωγής της Δημοκρατίας στα μάτια του κου Πρόντι. Αν επιθυμεί στην Β. Αφρική και στις Τυνησία, Αίγυπτο, Λιβύη αντίστοιχη Δημοκρατική αποκατάσταση πολύ φοβάμαι ότι η Ευρώπη αναγκαστικά και μή δεν θα μείνει θεατής.....

1 σχόλιο:

  1. Είναι γνωστή η θέση αρκετών προσώπων της ιταλικής αριστεράς υπέρ της Τουρκίας και οι επισκέψεις τους στο ψευδοκράτος της Β. Κύπρου. Βέβαια δεν καταλαβαίνει κανείς πώς αυτό συμπνέει με το να "σκίζουν τα ιμάτιά τους" εντός Ευρώπης για δημοκρατία και αποαμερικανοποίηση ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...