Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Λαϊκές αγορές με "ντόπια" προϊόντα.....εκ Τουρκίας

Της Κάτιας Γερακαρίτου

Στήνουν «επιχειρηματικά ταξίδια» στην Τουρκία και εισάγουν στη χώρα μας προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, τα οποία προωθούν σε πάγκους λαϊκών αγορών και σε πεζοδρόμια, δίνοντας καίριο χτύπημα στον εμπορικό κόσμο. Είναι ένας από τους τρόπους, με τους οποίους δρα το κύκλωμα του παρεμπορίου στη Θεσσαλονίκη.
Τα ταξίδια τους στη γείτονα είναι τακτικά ακόμη και σε εβδομαδιαία βάση, από τη Θεσσαλονίκη στη Τουρκία, τόσο με ελληνικά όσο και με τούρκικα τουριστικά λεωφορεία.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν συλλέξει ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο, πρόκειται για μικροπωλητές λαϊκών αγορών ή γενικότερα για ανθρώπους που δρουν μέσα στο κύκλωμα του παρεμπορίου. Τα εν λόγω άτομα στα ταξίδια τους στην Τουρκία προχωρούν σε αγορές με μετρητά από καταστήματα χοντρικού εμπορίου, τα οποία στη συνέχεια καταλήγουν σε παράνομους πάγκους.
Αφορμή για να αποκαλυφθεί η δράση αυτή του «κυκλώματος» στάθηκε η κινηματογραφική ληστεία που είχε σημειωθεί στα μέσα Ιανουαρίου σε τουριστικό λεωφορείο που μετέφερε 41 έμπορους από τη Θεσσαλονίκη στην Κωνστανινούπολη, αλλά και το δυστύχημα με τους τέσσερις νεκρούς στα Μάλγαρα της Ραιδεστού την προηγούμενη εβδομάδα.
Άγνωστος παραμένει, ωστόσο, ο τρόπος που «περνάνε» τα προϊόντα από τα τελωνεία. «Υπάρχει ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα στον τρόπο που εισάγονται. Απαντήσεις δεν έχουμε πάρει ποτέ» είπε στη Voria.gr ο αντιπρόεδρος του ΕΣΘ κ. Παντελής Φιλιππίδης, σημειώνοντας ότι τη στιγμή που «δεν πληρώνουν φόρους, τελωνεία και άλλα, πουλάνε σε όποια τιμή θέλουν». Για αδυναμία των ελεγκτικών μηχανισμών να κάνουν δραστικούς ελέγχους μίλησε στη Voria.gr ο επιστημονικός σύμβουλος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Κώστας Ποσειδώνος.
Ένα εξίσου σημαντικό πρόβλημα είναι και ο τρόπος που διακινούνται αυτά τα προϊόντα, αν αναλογιστεί κανείς ότι στους δρόμους υπάρχουν μεικτά κλιμάκια (τελωνειακών, εφοριακών, αστυνομικών), που διενεργούν ελέγχους. «Πως δεν έτυχε κανένα κλιμάκιο να πέσει πάνω σε αυτά τα εμπορεύματα» διερωτήθηκε από την πλευρά του ο κ. Ποσειδώνος.
Κατ΄ επανάληψη το Επαγγελματικό Επιμελητήριο έχει προχωρήσει σε διαβήματα διαμαρτυρίας για το θέμα του παρεμπορίου, στα αρμόδια υπουργεία, τις δημοτικές, τις αστυνομικές και τις εισαγγελικές αρχές, χωρίς ωστόσο, μέχρι στιγμής να έχει σημειωθεί κάποιο αποτέλεσμα. Το θέμα, πάντως, των «επιχειρηματικών ταξιδιών» πρόκειται να τεθεί στην επόμενη διοικητική επιτροπή του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, όπου ενδέχεται να αποφασιστεί να προχωρήσουν σε νέα καταγγελία.

πηγή: voreia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...