Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Το Αιγαίο και η "Βαριοπούλα"

Με τους αναλυτές και τα δημοσιεύματα να επισημαίνουν ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις στο Αιγαίο ακυρώθηκαν λόγω της ανάκρισης για την υπόθεση "Βαριοπούλα", ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απέρριψε κάθε ιδέα διασύνδεσής τους.
Ωστόσο, οι αναλυτές στον τουρκικό Τύπο
επιμένουν ότι αιτία της ακύρωσης είναι η κλήση του εισαγγελέα σε τέσσερις στρατηγούς, έναν ναύαρχο και έναν συνταγματάρχη για ανάκριση ως υπόπτους για την υπόθεση "Βαριοπούλα".
Συγκεκριμένα, ο διοικητής της Στρατιωτικής Ακαδημίας, πτέραρχος Μπιλγκίν Μπαλανλί και 6 ακόμα στρατηγοί κλήθηκαν από τον εισαγγελέα για ανάκριση. Συνολικά, εννέα στρατιωτικοί έλαβαν κλήση, ενώ είχε θεωρηθεί πιθανόν ότι ο εισαγγελέας θα προχωρούσε σε νέο κύμα συλλήψεων στρατιωτικών, κατά την διάρκεια των ασκήσεων.
Ο πτέραρχος Μπαλανλί προαλειφόταν για τη θέση του Αρχηγού της Πολεμικής Αεροπορίας, στις ετήσιες προαγωγές, τον επόμενο Αύγουστο. Η κλήση του στην ανάκριση προκάλεσε σοκ στο επιτελείο, όπως αναφέρουν οι περισσότερες εφημερίδες.
Το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά το βράδυ της περασμένης Τρίτης ότι ακυρώνει δύο μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις στο Αιγαίο, την ετήσια αεροναυτική άσκηση Έφες (Efes) και τη ναυτική άσκηση Ντενίζκουρντου (Denizkurdu).
Η ακύρωση αιφνιδίασε τον υπουργό Αμύνης, ο οποίος δήλωσε ότι οι ασκήσεις αφορούν αποκλειστικά το Επιτελείο, αλλά και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Οι στρατιωτικές ασκήσεις στο Αιγαίο είχαν χρησιμοποιηθεί παλαιότερα σε συνωμοτικά σχέδια στρατιωτικών, που σχεδίαζαν επεμβάσεις στην πολιτική, ακόμη και ανατροπή της κυβέρνησης του Κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (AKP).
Το σχέδιο "Βαριοπούλα", οι πρωταγωνιστές του οποίου βρίσκονται ενώπιον της δικαιοσύνης, προέβλεπε σκόπιμη κατάρριψη τουρκικού αεροσκάφους - από τουρκικά πυρά - ώστε να κατηγορηθεί η Ελλάδα, να προκληθεί αναστάτωση στην τουρκική κοινή γνώμη και συσπείρωση γύρω από τα σχέδια των πραξικοπηματιών.

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...