Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Προς επιδείνωση οι σχέσεις Ρωσίας - Λευκορωσίας

Οι αναλυτές συμφωνούν ότι οι σχέσεις Μόσχας και Μινσκ θα περάσουν μεγάλη κρίση. Οικονομικής υφής η εστία τριβής ανάμεσα στους δύο γείτονες.
Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, προϊδέασε σήμερα τον κύριο πιστωτή της χώρας του, τη Ρωσία, ότι «η κυβέρνηση του δεν προτίθεται να πουλήσει φθηνά κρατική περιουσία» προκειμένου να εξασφαλίσει τον άμεσο δανεισμό της, ενώ έκρινε ότι οι εκπρόσωποι των ρωσικών ΜΜΕ θα πρέπει να απελαθούν, αφού προκαλούν «τεχνητή υστερία» γύρω από το υποτιμημένο ρούβλι της Λευκορωσίας.
Πολιτικοί παρατηρητές σχολίασαν ότι οι προεδρικές δηλώσεις μπορεί να διακυβεύσουν την επιδίωξη του Μινσκ να διασφαλίσει ένα άμεσο δάνειο τριών δισ.δολαρίων ΗΠΑ από ένα αμοιβαίο κεφάλαιο, που είναι ρωσικών συμφερόντων, ακόμα και να βαθύνουν τη συναλλαγματική κρίση, που απειλεί τη λευκορωσική οικονομία.

Η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Λευκορωσίας, πρόσφατα υποβαθμίστηκε από τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's, σε «Β».
Οι ίδιοι παρατηρητές φρονούν ότι μάταια η κυβέρνηση του προέδρου Λουκασένκο έχει αποπειραθεί να ξεπεράσει αυτό το σκηνικό κρίσης, ενώ επιμένουν ότι ο Λουκασένκο δεν ξεκαθάρισε, αν σταματούν προς το παρόν οι αποκρατικοποιήσεις, ή αν θα επιδιώξει οπωσδήποτε υψηλότερα τιμήματα εξαγορών.
Ο πρόεδρος Λουκασένκο πιστεύει ότι αξιωματούχοι στη Μόσχα έχουν κατά νουν να πουληθούν σε πολύ χαμηλές τιμές περιουσιακά στοιχεία της Λευκορωσίας, την ώρα που τα ρωσικά μμε ενορχηστρώνουν μία εκστρατεία «υστερικού πανικού» γύρω απ την Λευκορωσία, που ο πληθυσμός της είναι μικρότερος από 10 εκατομμύρια.
«Ξένοι πολιτικοί...δηλώνουν ότι ο Λουκασένκο αρχίζει να πουλά μερίδια εταιρειών, που είναι στη διαδικασία της εκκαθάρισης, μίλησαν ακόμα και για ένα τίμημα 7,5 δισ.δολαρίων ΗΠΑ"--πρόκειται για έναν ευθύ υπαινιγμό του Λουκασένκο για τον υπουργό Οικονομικών στη Μόσχα Αλεξέϊ Κουντρίν, ο οποίος έγινε στη διάρκεια ενός υπουργικού συμβουλίου προ ημερών.
«Θέλω να πληροφορήσω τον πρώτο στη σειρά να ενημερώσει και τους υπόλοιπους +φύγετε, δε θα γίνει πώληση+ ειδικά στις εκπτωτικές τιμές, που εισηγούνται μερικοί από εσάς, αναμένοντας να αρπάξουν περιουσιακά στοιχεία», δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο BeITA ο πρόεδρος Λουκασένκο.
Ο Κουντρίν, στη Μόσχα, δήλωσε εμφατικά ότι «οι ιδιωτικοποιήσεις είναι μία κύρια πηγή ξένου συναλλάγματος, που το Μινσκ χρειάζεται, για να υποστηριχθεί το ισοζύγιο πληρωμών του και να λυθούν τα συναλλαγματικά προβλήματα του».
συνέχεια ΕΔΩ 
πηγή Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...