Την αντίθεσή τους στο φιλελεύθερο χαρακτήρα του ευρωπαϊκού σχεδίου λιτότητας που επιβάλλεται στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, εκφράζουν με άρθρο που δημοσιεύεται στη γαλλική Le Monde, o πρώην αντιπρόεδρος της Philips Electronics, Pierre Ecoiffier, και
πρόεδρος του Français du Monde στην Αθήνα, Thanos Contargis, τονίζοντας πως υπάρχουν πολύ καλύτερες εναλλακτικές λύσεις.
«Ως Γάλλοι που ζουν στην Αθήνα, είμαστε σε θέση να διαπιστώσουμε τις επιπτώσεις της κρίσης και τον δραματικό αντίκτυπο που προκαλεί η λάθος διαχείρισή της. Το γεγονός, αυτό μας οδηγεί να προτείνουμε εναλλακτικές λύσεις, διαφορετικές από αυτές που θέλουν επιβάλλουν τα κυρίαρχα χρηματοπιστωτικά και πολιτικά όργανα» υπογραμμίζουν, σημειώνοντας πως η περίπτωση της Ελλάδας παραδίδει σημαντικά «μαθήματα», σχετικά με τα όρια και τις αντοχές της οικονομικής διακυβέρνησης εντός της Ε.Ε.
«Το ελληνικό παράδειγμα είναι η απόδειξη πως η λιτότητα αυτή πλήττει σε πρώτο πλάνο τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα» επισημαίνουν, παρατηρώντας ότι η σημερινή πραγματικότητα στην Αθήνα –μαζική ανεργία, κλείσιμο 120.000 εμπορικών καταστημάτων το 2010- αποδεικνύει πως «η κλασσική σκληρή φιλελεύθερη συνταγή του ΔΝΤ, με τις επιταγές της κ. Μέρκελ, εκτός από τις καταστροφικές συνέπειες σε κοινωνικό επίπεδο και της έντονης αδικίας που προκαλεί, έχει αρνητικό αντίκτυπο σε οικονομικό και συνεπώς χρηματοπιστωτικό επίπεδο».
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει επιτέλους να ξεφύγουν από τα φιλελεύθερα δόγματα, τα οποία κυριαρχούν στη διακυβέρνηση της Ε.Ε., τονίζουν οι αρθρογράφοι.
Είναι γνωστό «τι θησαυροί αναπτυξιακών δυνατοτήτων κρύβονται» στη «φτωχή Ελλάδα» επισημαίνουν, προτείνοντας τους τομείς στους οποίους θα μπορούσαν να επικεντρωθούν οι προσπάθειες τόνωσης της οικονομίας.
Μεταξύ άλλων αναφέρονται στο τοπίο και την ιστορία της χώρας, που θα μπορούσαν να αναδείξουν την Ελλάδα σε «παγκόσμιο παράδεισο του νέου τουρισμού», στο φυσικό κάλλος που θα μπορούσε να την μετατρέψει σε «βιολογικό κήπο» της Ευρώπης, στα πανεπιστήμια και τους επιστήμονές που διαθέτει και που θα μπορούσαν να αποτελέσουν «πυλώνα υπεροχής, στον τομέα των νέων τεχνολογιών» και τέλος, στην μακρόχρονη ναυτική παράδοσή της χώρας που αποτελεί «χρυσωρυχείο».
tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου