Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Bloomberg: Η ήττα του Σόκρατες ωθεί την Πορτογαλία στη διάσωση

Η παραίτηση του Πορτογάλου πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες, μετά την καταψήφιση από το κοινοβούλιο
των μέτρων μείωσης του προϋπολογισμού, ωθούν τη χώρα όλο και πιο κοντά σε ένα διεθνές πακέτο διάσωσης, αναφέρει χαρακτηριστικά το Bloomberg. Κατά συνέπεια ο πρόεδρος της Πορτογαλίας, Ανιμπάλ Καβάκο Σίλβα δήλωσε αργά χθες Τετάρτη, ότι θα συναντηθεί με τα κύρια κόμματα στις 25 Μαρτίου και η κυβέρνηση θα διατηρεί τις εξουσίες της μέχρι να γίνει αποδεκτή η παραίτηση του Σόκρατες. Η ψηφοφορία στο πορτογαλικό κοινοβούλιο έγινε λίγες ώρες προτού οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεδριάσουν στις Βρυξέλλες για την υπογραφή μέτρων που αποσκοπούν στον έλεγχο της κρίσης χρέους στην  Ευρώπη.Ο κίνδυνος τώρα είναι, επισημαίνει το Bloomberg,  ότι οι επενδυτές δε θα αγοράζουν πορτογαλικά ομόλογα λόγω του πολιτικού αδιεξόδου που καθυστερεί τη διαπραγμάτευση ενός πακέτου διάσωσης, το οποίο η Royal Bank of Scotland εκτιμά ότι μπορεί να αξίζει τα 80 δισ. ευρώ.

«Είναι σχεδόν αναπόφευκτο ότι η Πορτογαλία θα χρειαστεί διάσωση», είπε ο Ζακ Καλού, οικονομολόγος στην RoyalBankofScotland. «Η αγορά θα επιδεινωθεί σε περίπτωση απουσίας άλλων μέτρων. Υπάρχει προφανώς ο κίνδυνος για περαιτέρω υποβαθμίσεις», επεσήμανε ο Καλού.
 Η Πορτογαλία έχει ήδη προχωρήσει σε αύξηση φόρων και σε περικοπές των δαπανών για να πείσει τους επενδυτές ότι μπορεί να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της. Οι πρόσθετες περικοπές όμως, που ανακοινώθηκαν στις 11 Μαρτίου, προκάλεσαν πολλές αντιδράσεις και απέτυχαν να πείσουν τους επενδυτές.
 «Αυτή η κρίση συμβαίνει στη χειρότερη δυνατή στιγμή για την Πορτογαλία» είπε ο Σόκρατες το βράδυ της Τετάρτης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...