Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Μία άλλη Αθήνα μέσα από τα σχέδια του Renzo Piano (video)

Ο γνωστός αρχιτέκτονας Renzo Piano παρουσίασε τη μελέτη του στο Γυάλινο Κτίριο της Πλατείας Νερού για την ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου.
O Piano προτείνει τη δημιουργία πάρκου κατά μήκος της παραλίας, το οποίο εξασφαλίζει τουλάχιστον 1.000 στρέμματα ελεύθερου πράσινου, το οποίο θα διεισδύει στην πόλη με φυτεύσεις όλων των διαθέσιμων χώρων. Οι δρόμοι από Καλλιθέα και Μοσχάτο εκτείνονται προς τη θάλασσα ως πεζόδρομοι και καταλήγουν σε προκυμαίες. Ακόμα προβλέπει την κατάργηση του σημερινού αυτοκινητόδρομου της λεωφόρου Ποσειδώνος και τη δημιουργία νέου, σε νέα θέση, προς τη θάλασσα, που απέχει περίπου εκατό μέτρα από τη σημερινή του θέση, υπογειοποιείται και δεν είναι ορατός, διότι από πάνω του περνάει το Πάρκο. Έτσι ο πεζός δεν συναντάει κανένα εμπόδιο και μπορεί να περάσει από οποιοδήποτε σημείο της πόλης στο Πάρκο και να φτάσει έως τη θάλασσα.

Ακόμα προβλέπονται υδραυλικά έργα και αντιπλημμυρική προστασία, πρόσβαση και κυκλοφοριακές εξυπηρετήσεις, αλλά και παράκτιες πισίνες με θαλασσινό νερό σε συνέχεια της θάλασσας, χώροι για αθλητισμό και αναψυχή, άλση, πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομοι, περιοχές με θεματικές ενότητες δραστηριοτήτων, προβλήτες και καταδυτικό πάρκο.

Η πρόταση περιλαμβάνει επίσης την προκήρυξη εθνικού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού από το ΥΠΕΚΑ για τη μελέτη της κεντρικής προκυμαίας με το μικρό κτίριο στην απόληξή της στη θάλασσα, που θα υποδεχτεί εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης και αναψυχής. Για την περιοχή ανάπλασης ο νόμος «Ταυτότητα κτιρίων, υπερβάσεις δόμησης και αλλαγής χρήσης, Μητροπολιτικές αναπλάσεις και άλλες διατάξεις» (3843/2010) ρυθμίζει μεταξύ άλλων τις χρήσεις γης και δεν επιτρέπει τη δόμηση νέων κτηρίων, παρά μόνο για 2.500 τετραγωνικά μέτρα που θα καλύψουν και τις εξυπηρετήσεις για τη χρήση του πάρκου.

Στο βαθμό που η ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου και η δημιουργία του κέντρο Πολιτισμού στο Φάληρο αντιμετωπίζονται ως ενιαίο έργο, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος χρηματοδοτεί το masterplan, αλλά και τις μελέτες, το κόστος των οποίων ανέρχεται σε 4 εκατ. ευρώ. Το συνολικό κόστος του έργου θα ανέλθει σε 215 εκατ. ευρώ, η χρηματοδότησή του προέρχεται από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής, ενώ το Υπουργείο Περιβάλλοντος θα συμμετάσχει με πόρους από το Πράσινο Ταμείο και πιθανά θα συμμετάσχει το πρόγραμμα JESSICA.
 E-radio

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...