Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Κρέμερ: Εάν δεν απειλούνταν η παγκόσμια οικονομία κανείς δε θα βοηθούσε την Ελλάδα

Ως μήνυμα της Ελλάδας προς τους ευρωπαίους εταίρους ότι αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις της αξιολογείται από τις αγορές η έγκριση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος από το ελληνικό κοινοβούλιο. Ο Γιοργκ Κρέμερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, εκτιμά ότι ενδεχόμενη απόρριψη του προγράμματος
περικοπών από την Βουλή θα οδηγούσε την Ελλάδα σε χρεοκοπία και θα παρέσυρε σε περιπέτειες όλη την ευρωζώνη.

Ο κίνδυνος αυτό προσωρινά τουλάχιστον αποσοβήθηκε, εκτιμά ο κ. Κρέμερ και προσθέτει ότι τώρα ανοίγει ο δρόμος για ένα δεύτερο πακέτο στήριξης προς την Αθήνα. Σε αυτό όμως θα πρέπει σύμφωνα με το Eurogroup να συμμετάσχει και ο ιδιωτικός τομέας. Έτσι στη Γαλλία και τη Γερμανία κυβέρνηση και τράπεζες συμφώνησαν σε σχέδια συμμετοχής στο κόστος. Τώρα τα βλέμματα είναι στραμμένα αλλού. Και όπως υπογραμμίζει ο Γιοργκ Κρέμερ: «Όλα εξαρτώνται από τις εκτιμήσεις των οίκων αξιολόγησης. Αυτός είναι ο καθοριστικός παράγοντας. Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν επισημάνει ότι δεν θα υποβαθμίσουν την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στο κατώτατο επίπεδο μόνον όταν η συμμετοχή των τραπεζών στο κόστος διάσωσης είναι πραγματικά εθελοντική. Σε τελική ανάλυση όλα θα εξαρτηθούν από τους οίκους αξιολόγησης».
 
«Τα κράτη έκαναν ισχυρούς τους οίκους αξιολόγησης»
 
Ο ρόλος των οίκων αξιολόγησης είναι αντικείμενο διαμάχης. Πολλοί οικονομολόγοι και εκπρόσωποι του χρηματοπιστωτικού κόσμου τους αντιμετωπίζουν με καχυποψία. Για άλλους είναι η μοναδική αξιόπιστη πηγή πληροφόρησης για την φερεγγυότητα κρατών και τραπεζών. «Οι οίκοι αξιολόγησης δεν έπαιξαν θετικό ρόλο κατά τη διάρκεια της χρηματοοικονομικής κρίσης του 2007-2008. και αυτό γιατί σε πολλές περιπτώσεις έδιναν πιστοποιητικά ποιότητας σε χρηματιστηριακά προϊόντα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και ταυτόχρονα διασφάλιζαν εντολές από τις επενδυτικές τράπεζες που τα διέθεταν», υποστηρίζει ο οικονομολόγος και διευκρινίζει: «Ωστόσο στο πεδίο της αξιολόγησης των δημοσιονομικών των διαφόρων κρατών νομίζω ότι λειτουργούν σωστά. Άλλωστε δεν κερδίζουν πολλά χρήματα από αυτό το πεδίο. Εκτιμώ ότι παίζουν ρόλο θερμομέτρου. Το γεγονός ότι τους επιρρίπτεται πως έχουν υπερβολική ισχύ οφείλεται στα ίδια τα κράτη επειδή εξαρτούν πολλές δραστηριότητές, αξιολογήσεις και ρυθμίσεις από τις κρίσεις των οίκων. Οι οίκοι αξιολόγησης είναι ισχυροί, επειδή τα κράτη τους κάνουν ισχυρούς».
 
«Δεν θα άντεχε κανένα χρηματοπιστωτικό σύστημα του κόσμου»
 
Ο Γιοργκ Κρέμερ συμφωνεί ότι θα πρέπει να βρεθεί το ταχύτερο μια οριστική λύση για το ελληνικό πρόβλημα. «Εάν η Ελλάδα χρεοκοπούσε εξαιτίας ενός ενδεχομένου «όχι» του ελληνικού κοινοβουλίου στο Μεσοπρόθεσμο, θα χρεοκοπούσε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Οι πελάτες θα διεκδικούσαν τα χρήματά τους. Κανένα χρηματοπιστωτικό σύστημα του κόσμου δεν θα άντεχε τέτοια έφοδο. Μετά θα υπήρχε ο κίνδυνος της μετάδοσης, ένα ενδεχόμενο Bank Run στην Ισπανία, τη Πορτογαλία και αλλού. Εάν δεν υπήρχαν σοβαροί κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία, κανείς δεν θα διέθετε τόσα δισεκατομμύρια για τη διάσωση της Ελλάδας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...