Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

«Ένα ελληνικού-στυλ πακέτο λιτότητας θα ήταν κόλαση για τους Γερμανούς»

Αυτός είναι ο τίτλος που φέρει δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel στη διαδικτυακή του σελίδα. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «σκληροί καιροί έρχονται για τους έλληνες, με την κυβέρνηση να αυξάνει τους φόρους, να μειώνει τις κοινωνικές παροχές και να πουλάει κρατικές
επιχειρήσεις. Το Βερολίνο οδήγησε το ευρωπαϊκό πακέτο με απαίτηση, τα μέτρα από την Αθήνα. Ωστόσο, οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η Γερμανία θα ήταν συγκλονισμένη εάν θα ήταν αναγκασμένη να εφαρμόσουν παρόμοια μέτρα».
Οι γερμανοί, σύμφωνα με το περιοδικό, είναι πάντα μπροστά όταν πρόκειται για μέτρα λιτότητας- τουλάχιστον όταν πρόκειται να έχουν κάποια άποψη για το τι περικοπές πρέπει να κάνουν άλλες χώρες.
«Το μεσοπρόθεσμο το οποίο εγκρίθηκε από την ελληνική βουλή την Τετάρτη, σε μεγάλο βαθμό προέκυψε λόγω των πιέσεων από το Βερολίνο», τονίζει και αναρωτιέται αν οι γερμανοί θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μια τέτοια εξαθλίωση.
«Το πολιτικό και το κοινωνικά τίμημα για τέτοιες ριζικές μεταρρυθμίσεις θα ήταν τεράστιο. Συντάξεις και μισθοί δημοσίων υπαλλήλων θεωρούνται φοβισμένες αγελάδες, τις οποίες κανείς, ούτε σε κυβερνητικό επίπεδο ούτε και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα έσφαζαν. Το είδος του χάους που θα προκαλούσαν, σε περικοπές μισθών, θα ήταν αδιανόητο», επισημάνει το Spiegel.

iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...