Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Η γέννηση μιας χώρας

Το Σουδάν δεν είναι πλέον τόσο μεγάλο. Παραμένει όμως φτωχό, όπως και το Νότιο Σουδάν, η νεότερη χώρα του πλανήτη. Επίσης το Σουδάν υπέστη ένα καίρο πλήγμα, χάνοντας αποθέματα πετρελαίου προς όφελος της νέας χώρας αν και είναι ένα θέμα το οποίο μένει να διευκρινιστεί. Αδιευκρίνιστα παραμένουν και τα
σύνορα του νέου κράτους, αλλά όλα αυτά θεωρούνται λεπτομέρειες όταν πίσω τους υπάρχει ένας πολυετής εμφύλιος με θύματα που αγγίζουν τα δύο εκατομμύρια.
Eπρόκειτο για έναν εμφύλιο μεταξύ χριστιανών του νότου και μουσουλμάνων του βορρά. Και είναι αυτονόητο πως ο νότος είχε τη συμπαράσταση της Δύσης που, εκτός από τη δυσφορία της για τις σχέσεις του Χαρτούμ με την Αλ Κάιντα, έχει βλέψεις και για τα πετρέλαια.
Η σημαία του Νοτίου Σουδάν, της 54ης χώρας της Αφρικής, είναι μαύρη, άσπρη, κόκκινη, πράσινη, μπλε και κίτρινη και το σχέδιό της βασίζεται σε αυτό της σημαίας της Κένυας. Αρχικά ήταν το σύμβολο του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού του Σουδάν και το 2005 έγινε η σημαία της αυτόνομης περιοχής του Νότου. Το μαύρο συμβολίζει τους ανθρώπους, το άσπρο την ειρήνη και το κόκκινο το αίμα που χύθηκε στη διάρκεια του πολέμου. Το πράσινο αντιπροσωπεύει την γεωργία, κινητήρια δύναμη του Νοτίου Σουδάν και το μπλε τον ποταμό Νείλο. Το κίτρινο αστέρι στη μια άκρη της σημαίας συμβολίζει την ένωση των δέκα περιοχών του Νοτίου Σουδάν που αποτελούν πλέον την καινούργια χώρα.

Διαβάστε σχετικά στη Wikipedia
protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...